Polícia obvinila päť osôb v súvislosti s korupčnou kauzou v nemocnici

30.09.2010 Bardejov

Bardejov/Bratislava 30. septembra (TASR) – Polícia v súvislosti s vyšetrovaním prípadu podozrenia z korupcie v Nemocnici v Bardejove doteraz obvinila celkom päť osôb.
V tlačovej správe, ktorú dnes TASR poskytla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Andrea Dobiášová, sa uvádza, že prvé obvinenie vzniesol vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii v novembri minulého roka voči štatutárnemu zástupcovi nemocnice. O niekoľko dní na to obvinil troch konateľov stavebných spoločností a v týchto dňoch ďalšieho štatutárneho zástupcu nemocnice.
V správe sa konštatuje, že z trestného činu prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti v spolupáchateľstve obvinili dvoch štatutárov Nemocnice v Bardejove, ktorí údajne brali úplatky za sprostredkovanie zákaziek. V prípade dokázania viny im podľa Dobiášovej hrozí trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov.
Dodáva, že okrem nich vyšetrovateľ obvinil z trestného činu podplácania v spolupáchateľstve troch konateľov dodávateľských firiem, pričom za tento skutok im v prípade dokázania viny hrozí šesť mesiacov až tri roky.
Podľa Dobiášovej v nemocnici malo dôjsť k stavebným zmenám a úpravám, ktoré mali realizovať vybraná stavebná firma a subdodávatelia. Obvinení predstavitelia nemocnice vraj hlavnej stavebnej firme zabezpečili práce v objeme 2,5 milióna eur, za čo si údajne vyžiadali úplatky vo forme dodávok stavebných prác, materiálov a služieb na ich súkromné nehnuteľnosti.
V policajnej správe sa ďalej uvádza, že obvinení konatelia nemocnice si údajne vypýtali úplatok za dohodenie zákazky aj od subdodávateľskej firmy, za čo požadovali desať percent z ceny zákazky. Nelegálne získané peniaze mali použiť na kúpu súkromných nehnuteľností, pozemkov, rekonštrukčné a stavebné práce pre seba, respektíve pre spriaznené osoby, čím sa dopustili aj trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.
 

Vyberte región